luni, 25 noiembrie 2013

Istoria asigurarilor RCA pana in zilele noastre !


   Originile asigurarii se pierd in negura timpurilor, neputand fi stabilite decat cu o mare aproximatie.
Primele semne de aplicare a unuia dintre principiile de baza ale asigurarii – dispersia riscurilor – au aparut in China antica, undeva intre mileniul trei si mileniul doi i.e.n.

   Se spune ca negustorii chinezi isi distribuiau marfa in mai multe vase ce urmau sa fie transportate pe raurile Chinei, reducand astfel riscul ca intreaga cantitate de marfa ce urma sa ajunga la destinatie sa fie supusa pierderii. Era doar o forma de dispersie a riscului, nu si o protectie impotriva riscului.
   Alte dovezi se refera la babilonieni, care in jurul anului 3000 i.e.n. au conceput si practicat un sistem de imprumuturi maritime, care il scuteau pe debitor de a le returna in cazul in care marfa sau nava sufereau avarii.
   Alte surse istorice afirma ca monarhii din Achmea – Persia antica ar fi fost cei care si-au asigurat cetatenii si au inregistrat aceste asigurari la birourile notariale ale vremii.
   Contractul comercial dezvoltat de babilonieni in relatiile cu vecinii lor, fenicienii, a fost preluat si dezvoltat ulterior de greci prin emiterea unor hartii de valoare. Mai tarziu, romanii au aderat la acelasi sistem.
   Asigurarile de sanatate si asigurarile de viata au fost introduse de greci si de romani in jurul anului 600 i.e.n., cand au fost organizate breslele meseriasilor, denumite “societati de binefacere”. Acestea suportau cheltuielile funerare ale membrilor si intrajutorarea familiilor in caz de deces al unuia dintre membri.


Un rol important in evolutia sistemului asigurarilor si ulterior al reasigurarilor l-au avut negustorii italieni din orasele-state ale Italiei de Nord de la inceputul actualului mileniu, activitatea acestora fiind preluata si de Tarile de Jos, si de Anglia. Spre exemplu, in anul 1310, Ducele de Flandra a decis infiintarea Camerei de Asigurari de la Bruges pentru asigurari impotriva riscurilor maritime, iar la Londra, Parlamentul a elaborat reglementari privind aceasta activitate, prin emiterea, in anul 1601, a „Legii privind politele de asigurare folosite intre negustori”.

   Fata de alte tari din Vestul Europei, am putea spune ca nu avem o traditie a asigurarilor la fel de veche desi manifestari ale protectiei pe baze mutuale exista in Transilvania inca din secolul al XIV-lea. In 1744 a aparut la Brasov - Casa de Incendiu iar peste aproape un secol, tot la Brasov este infiintat Institutul General de Pensii. Tot in aceasta perioada, in Bucuresti, Iasi si porturile de pe Dunare isi fac simtita prezenta companii straine care ofereau asigurari de viata, transport si de incendiu.

Insa cu adevarat putem vorbi despre o societate de asigurari incepand cu anul 1871 cand s-a infiintat prima societate de asigurari in Romania, numita “Dacia”. La doi ani dupa aceasta s-a infiintat cea de-a doua societate: ”Romania”, iar in 1881, cele doua au fuzionat creind o societate mult mai puternica numita “Dacia-Romania”.

Au urmat: societatea “Nationala”, “Generala” in Braila (asigurari maritime, care s-a mutat cu sediul la Bucuresti adaugand astfel si alte tipuri de asigurare), in 1930 prin fuziunea altor doua companii apare “Agricola-Fonciera”, 1911 “Prima Ardeleana”, 1920 “Steaua Romaniei”.

Dupa Primul Razboi Mondial au aparut circa 22 de societati de asigurare RCA, printre care si sucursale  ale unor societati straine. Anii '30 au cunoscut o ampla dezvoltare in ceea ce priveste asigurarile, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial scazand insa numarul societatilor romanesti la 13. Au urmat nationalizarile din '48 in urma carora aceste societati au trecut in proprietatea statului, iar in 1952 a fost creata Administratia Asigurarilor de Stat - ADAS care a transformat activitatea de asigurare si reasigurare in monopol de stat ce a durat pana in anul 1990.

In ianuarie 1991, conform unor hotarari de guvern ce reglementau asigurarile de la noi din tara, fostul ADAS a fost preluat de catre societatile comerciale pe actiuni Astra si Carom. Acesta a dat startul unei noi dezvoltari a pietei de asigurare si reasigurare din Romania, in urmatorii ani aparand numeroase societati cu capital privat, fie romanesc fie in parteneriat cu societati straine.

Astfel incep sa se formeze marile societati de asigurare de la noi din tara, dealungul timpului fiecare cautand parteneriate cu companii straine care au secole de traditie si de experienta in ceea ce priveste domeniul asigurarilor si reasigurarilor. Pe langa asiguratori au aparut si societati de intermediere in asigurari. Acestia si-au asumat rolul de agenti dar in unele cazuri si de brokeri de asigurari. Termenul de "broker de asigurare" a fost introdus abia in anul 2000, odata cu Legea 32/2000 care privea societatile de asigurare dar si infiintarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).



   In ziua de azi, piata asigurarilor de la noi din tara este dominata de grupuri internationale cu traditie si experienta in domeniu. Companiile de asigurari sunt intr-o continua schimbare, adaptandu-se la cerintele pietei dar si la situatia economico-financiara din tara. Toate aceste schimbari duc la imbunatatirea si promovarea politelor de asigurare de toate tipurile, ceea ce este benefic pentru asiguratori dar si asigurati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu