luni, 9 decembrie 2013

Despre sistemul Bonus-Malus pentru Asigurari - RCA Ieftin

   Din prima luna a anului 2010, societatile de asigurare precum www.rcaautoieftin.ro au inceput sa aplice pentru persoanele fizice sistemul bonus-malus. Dar haideti sa vedem ce este cu acest sistem Bonus-Malus. Acest sistem bonus-malus se aplica pentru asiguratii care au cumparat asigurarile RCA pe persoane fizice si se presupune plata unor prime de asigurare mai mar pentru cei care au un istoric nefavorabil in ceea ce priveste daunalitatea, respectiv reduceri ale primelor pentru cei care au un istoric bun. Cu alte cuvinte cei care sunt predispusi la accidente vor fi nevoiti sa se duca cu dubele pline de bani pentru a cumpara asigurarea RCA, iar cei care nu au facut accidente sau au facut prea putine accidente nu vor fi nevoiti sa cumpere asigurarea RCA cu dubele pline de bani.
Bonus
   Asiguratii care nu au produs daune in anul precedent si incheie o asigurare RCA pe o perioada de un an va obtine datorita sistemului bonus-malus, o reducere de 10% sau chiar mai mult a tarigiului afisat de asigurator.
   Iar mult stimabili de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor au reglementat existenta a 14 clase de bonus, in care rezulta ca daca timp de sapte ani (imi place ca se face aluzie la cei 7 ani de casa) un asigurat nu a produs daune pe RCA, bonusul  acordat poate ajunge la 50 % adica reducere de 50 % la calcularea tarifului. Malus
Ca orice lucru pe lumea asta, exista si reversul medaliei pentru bonus, prin acest malus. Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat se ia un calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta in temeiul politie RCA detinuta de asigurat. Intr-o astfel de situatie malus-ul se aplica indiferent de cine a condus vehicului la data producerii accidentului (sunt smecheri astia de la societatie de asigurari) precum si indeiferent de modul de protocolare a accidentului (adica prin proces verbal intocmit de politie sau prin constatare amiabila de accident).
Clauza de malus se aplica de numarul de daune produse si platite, astfe; ca se va aplica un coeficient de malus de 45 % pentru un eveniment rutier si o majorare de pana la 200 % in cazul celor care au produs mai multe accidente (nu degeaba am scris mai sus ca cei care fac multe accidente vor trebui sa se duca cu dubele pline de bani).
Dar mult stimabilii de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor s-au gandit si la exceptii.
Exceptie
Coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului nu este influentat doar in situatia in care la momentul producerii evenimentului, autovehicolul era insusit si folosi fara acordu prorpietarului si acest lucru a fost sesizat in scris Politiei.
Normele puse in aplicare prin Ordinul al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 21 al anului 2009 prevad faptul ca in situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare autovehicul, de asemenea in cazul instrinarii/radieri autovehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un autovehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul beneficiat anterior.

Un comentariu: